• sproščenost
  • tesnoba
  • napetost
  • strah
  • zavedanje
povzeto po Tomažu Erzarju

Pretirana zaščitniškost in vsiljivost s strani staršev se lahko v otroke seli v obliki tesnobe.  Otroci tako izgubljajo občutek za  kontrolo nad svojimi čutenji in tem, kaj zmorejo in česa ne. Otroško doživljanje starševske skrbi je zanj zelo obremenjujoče.

"Meni vedno spodleti, jaz sem vzrok za skrb, vsak hip mi lahko gre kaj narobe." Takšen otrok odraste v posameznika, ki išče oporo v ljudeh, ki ga najprej tolažijo, nato pa ponovno  samo še dodatno skrbijo ter mu spodbujajo občutek nezaželenosti, neprimernosti, vsiljivosti.

Starši nehote puščajo otroka neopremljenega za soočanje z njegovimi, včasih tudi povsem nedolžnimi strahovi. Starši namreč s tem, ko otrok vstopa  v svet, ki ga oni doživljajo kot nevarnega in nepredvidljivega, regulirajo svoj nemir, razloge pa iščejo pri otroku in si s tem pojasnjujejo svojo napetost.  Otrok na ta način odrašča v ozračju, znotraj katerega mora vložiti veliko napora, da doseže stopnjo kontrole, ki bo najprej pomirila njegove starše.

Pomembno je razlikovati med funkcionalno, razvojno primerno in čustveno uravnoteženo stopnjo skrbi za otroka ter premočno ali prenizko stopnjo  skrbi, ki kaže na nerazmejeni, medgeneracijski prenos starševske tesnobe na otroka. Bolj ko se učimo zavedanja svojih strahov, manj jih bomo nehote prenašali na otroka in mu omogočili bolj sproščeno odraščanje.

Tomaz Erzar

dr. Tomaž ERZAR,univ. dipl. filozof

Imate vprašanje? Potrebujete več informacij ali pomoč?
Stopite v stik z nami.

Tatjana Rožič

dr. Tatjana ROŽIČ,dipl. soc. del.

Projekt MOST

Projekt MOST je namenjen vsem, ki iščejo kvalitetne strokovne vsebine in informacije ter pomoč v primerih osebnih stisk o tematikah, ki so povezane z vsebinami vzgoje otrok in mladostništva, partnerstva, osamljenostjo in depresijo. Osebne stiske in težave s katerimi se soočajo ljudje v sodobni družbi so iz leta v leto bolj zaznane in namen projekta je ravno v tem, da se zgradi t.i. MOST med tistimi, ki iščejo odgovore in rešitve ter tistimi, ki lahko omogočijo strokovne vsebine in prve oblike pomoči.

Pridruži se nam

skladMZZSEU sklad

Projekt sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.