povzeto po Jonathanu Schoenmaker (TEDx Talks)

Veliko ljudi si želi pomagati osebi z depresijo, pa ne vedo, na kakšen način ji lahko nudijo pomoč. Obstaja precej zmotnih pa tudi veliko kvalitetnih in preprostih načinov. Nekaj  jih bomo predstavili in ovrednotili v nadaljevanju.

Metoda dobrega življenja
Ko ljudje izvedo, da njihov bližnji trpi za depresijo, pogosto odreagirajo na način, da govorijo o razlogih, za katere bi morala biti ta oseba srečna, ne pa žalostna ali celo depresivna. Takšen pristop običajno ne pomaga, saj je posameznik spregledan v svoji stiski in bolečini, po takem »prepričevanju« pa se lahko celo počuti kot žrtev, ki se smili sama sebi.

Hvala, sedaj sem ozdravljen
Osebe s takšnim načinom pristopa svetujejo posamezniku, ki trpi za depresijo, da so tudi oni včasih imeli depresijo ter da so jo premagali, na način da so o njej prenehali razmišljati. Takšen pristop je podoben temu, kot da bi svetovali osebi s prehladom, ali si morda poskusil ne imeti prehlada?              

Tukaj sem zate
Obstajajo ljudje, ki se radi pogovarjajo o svojih čustvih, vendar so tudi tukaj posamezniki, ki si tega ne želijo. Pomembno je, da damo posamezniku vedeti, da smo mu na razpolago, ne glede na to, kaj mu bolj ustreza, pogovor, prisotnost ali sprehod.

Bodi z menoj
Takšen pristop da osebi, ki trpi za depresijo in sedi skupaj z vami,  občutek, da jih zaradi depresije ne obravnavate drugače in da zato niso »čudaki«. Potrebno se je zavedati, da se oseba, ki ima depresijo, ne želi pogovarjati o njej, jim je pa vseeno ljubo, da je nekdo z njimi in da niso same.

Zavedajmo se, da prvi dve metodi lahko povzročita več škode kot pa koristi. Če želimo pomagati, si moramo vzeti čas, biti sočutni in senzitivni.                             

V nadaljevanju bom predstavila konkretne nasvete, ki jih lahko upoštevajo bližnji za bolnike z depresijo.

Najpomembnejša stvar je, da jim pomagajo do pravilne diagnoze in zdravljenja. Bližnjega je ob težavah z depresijo pomembno spodbujati, naj poišče pomoč pri strokovnjakih. Neredko  se morajo za pregled pri splošnem zdravniku dogovoriti sorodniki ali prijatelji , ker bolniki tega ne zmorejo. Zmotno je razmišljanje, da so dovolj stari in da se ne bodo vmešavali v zdravljenje odrsale osebe. Prav tako je zelo pomembna vzpodbuda k rednemu jemanju zdravil.  Posebna pozornost naj bo  namenjena tudi morebitnim mislim o samomoru, ki jih je treba čimprej zaupati zdravniku. Zmotno je razmišljanje, da bo spraševanje o samomoru to dejanje spodbudilo. Ravno nasprotno. Zaupanje te moreče skrivnosti drugemu človeku je v večini primerov olajšanje.

Pogovor in pozorno poslušanje odtehtata največ. Bližnjim ponudite čustveno oporo, pokažite razumevanje in potrpljenje. Če ne veste, kaj je prava mera, preprosto vprašajte,  kakšno pomoč si želi kako ji lahko pomagate. Če depresija ni prehuda, vam bo oseba dala smiselne smernice. V primeru, da je depresija globoka, pa je nujna pomoč zdravnika.

Ob vsem tem ne gre pozabiti na dejstvo, da lahko drugemu pomaga le tisti, ki je sam dovolj zdrav in močan. V želji, da bi pomagali bližnjemu, ne pozabite na skrb zase. Sprejemljivo in upravičeno je, da imate tudi vi dneve, ko ne boste zmogli nuditi pomoči. Zato je dobro, če pri vsem tem tudi vi lahko s kom sodelujete in se o tem pogovarjate. Tudi vam pripada sočuten odnos!

https://njena.svet24.si/clanek/zdravo-zivljenje/56ea6c6652c7c/pomoc-depresivnemu-cloveku

Tomaz Erzar

dr. Tomaž ERZAR,univ. dipl. filozof

Imate vprašanje? Potrebujete več informacij ali pomoč?
Stopite v stik z nami.

Tatjana Rožič

dr. Tatjana ROŽIČ,dipl. soc. del.

Projekt MOST

Projekt MOST je namenjen vsem, ki iščejo kvalitetne strokovne vsebine in informacije ter pomoč v primerih osebnih stisk o tematikah, ki so povezane z vsebinami vzgoje otrok in mladostništva, partnerstva, osamljenostjo in depresijo. Osebne stiske in težave s katerimi se soočajo ljudje v sodobni družbi so iz leta v leto bolj zaznane in namen projekta je ravno v tem, da se zgradi t.i. MOST med tistimi, ki iščejo odgovore in rešitve ter tistimi, ki lahko omogočijo strokovne vsebine in prve oblike pomoči.

Pridruži se nam

skladMZZSEU sklad

Projekt sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.