Pri mladostništvu gre za posebno obdobje, ko je otrok še posebej na prepihu. Starši se morajo tako še bolj poglobiti v svojo vlogo, v svojega mladostnika in kljub temu, da je obdobje lahko zelo zahtevno, ohranjati zdravo dinamiko z otrokom. Mladostništvo je zaznamovano z mnogimi razvojnimi značilnostmi: hormonske in telesne spremembe, spolna zrelost, razburkano čustveno doživljanje, zagotavljanje mesta med vrstniki, osamosvajanje od staršev. Vse to je naravno vendar pa jih spravlja v veliko stisko. Mladostnik ob starših in vrstnikih neprestano preverja in ugotavlja kdo je, kaj si želi, od kod prihaja in kaj bi v življenju rad dosegel. In da bo to resnično lahko ugotovil, ob sebi potrebuje ljubeče, odzivne in fleksibilne starše.

Kljub temu, da na fizični ravni izgleda kot odrasel, o stiskah še ne zna govoriti in jih reševati kot odrasel, tega se mora naučiti od staršev. Ob vseh stiskah pa so pred izzivom tudi starši, pomembno je le, da se vanj vživijo, se mu približajo, ga razumejo in ne kaznujejo za vmesne spodrsljaje. Veliko bolje je, če uspejo v tem obdobju razvijati in se povezati ter zaupati. Ni naloga mladostnika, da se zna pogovarjati s starši, vendar je naloga staršev, da se naučijo pogovarjati z mladostnikom in se ob njem sprostijo ter uživajo. Pogovori so zelo pomembni, saj je mladostnik prek njih nauči pogovarjati, izražati stisko, svoja čutenja, občutke, itd.

Ob vsem tem pa so pomembne tudi omejitve, ki se jih starši včasih ustrašijo. Pravila lahko z mladostnikom postavijo skupaj, mladostnik pa se jih mora precej dobro držati.

Mladostniki niso nesramni, ker staršev nebi marali. Z vedenjem, ki je pogosto razburkano, izražajo željo po zaščiti in pogovoru o njihovih stiskah. Čeprav se starši komaj zadržijo, da jim nebi vračali s poniževanjem, kritiziranjem in kaznovanjem, željah, vizijah. Na starše se dostikrat jezijo, ker želijo zagotovilo, da so zanje pomembni. To je to edina pot do stika z mladostnikom – do čustvenega, kvalitetnega in sproščenega odnosa z mladostnikom.

Mladostnik se umika, vendar noče biti sam. Umika se po eni strani zato, da bi še močneje poudaril, da jih želi imeti ob sebi in čutiti, da ga imajo radi, po drugi strani pa zato, ker potrebuje močne vezi s prijatelji. Z izzivanjem in tveganjem preverja starševsko skrb in sprejemanje.

Normalno je, da se starši ob mladostniku počutijo nemočne in da jih spravljajo v stisko. To pomeni, da se ob njih lahko kot starši še naprej polno in globoko razvijajo. Če uspejo kljub vsem tegobam z mladostnikom iskati in ohranjati močno čustveno vez, jim bodo hvaležni vse življenje.

person

dr. Katarina KOMPAN ERZAR,univ. dipl. psih.

Imate vprašanje? Potrebujete več informacij ali pomoč?
Stopite v stik z nami.

Andreja Poljanec

dr. Andreja POLJANEC,univ. dipl. psih

Projekt MOST

Projekt MOST je namenjen vsem, ki iščejo kvalitetne strokovne vsebine in informacije ter pomoč v primerih osebnih stisk o tematikah, ki so povezane z vsebinami vzgoje otrok in mladostništva, partnerstva, osamljenostjo in depresijo. Osebne stiske in težave s katerimi se soočajo ljudje v sodobni družbi so iz leta v leto bolj zaznane in namen projekta je ravno v tem, da se zgradi t.i. MOST med tistimi, ki iščejo odgovore in rešitve ter tistimi, ki lahko omogočijo strokovne vsebine in prve oblike pomoči.

Pridruži se nam

skladMZZSEU sklad

Projekt sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.