• ranljivost
  • odnos
  • partner
  • bližina
  • tveganje
povzeto po Janezu Sečniku

Partnerski odnos je najboljši prostor za razvoj in izrazitev naše potrebe po bližini z ljudmi. Bližina med partnerjema ni samoumevna in ne traja večno, zato je zelo pomembno, da nanjo ne pozabimo ter da ohranjamo željo in potrebo po bližini.

Bližina se med partnerjema razvija in povečuje s pogovorom, z reševanjem konfliktov, na potovanjih, pri poskušanju novih stvari, itd. Pomembno  je, da ohranjamo bližino s svojim partnerjem, saj le ta vodi do globljega partnerskega odnosa.

Bližina in ranljivost sta odvisni ena od druge in sicer, bolj kot smo pred svojim partnerjem ranljivi in mu razkrijemo svojo občutljivost ter krhkost, bolj smo povezani z njim oz. smo si bolj blizu. Ko  stopimo iz svoje “cone” udobja, tvegamo in se pred svojim partnerjem ‘razgalimo’ na čustveni ravni, s čimer ga spustimo še bližje k sebi. Takšno tveganje v odnosu je zelo dragoceno in ima zelo pozitivne učinke na sam odnos.

Ranljivost smo v svojih primarnih družinah pogosto potlačili - s pomočjo obrambnih mehanizmov -  kot zaščito pred bolečino in posledično omogočenje boljšega preživetja. Sicer pa je ranljivost v nas prirojena.  Za zdrav in iskren odnos moramo dovoliti ranljivosti, da počasi pride na plan, saj si s tem dovolimo pokazati svoje občutke in čustva. Postajamo bolj človeški in pristni ter živimo svoje življenje v celoviti obliki.

Tomaz Erzar

dr. Tomaž ERZAR,univ. dipl. filozof

Janez Sečnik

dr. Janez SEČNIK,prof. biologije in gospodinjstva

Imate vprašanje? Potrebujete več informacij ali pomoč?
Stopite v stik z nami.

Projekt MOST

Projekt MOST je namenjen vsem, ki iščejo kvalitetne strokovne vsebine in informacije ter pomoč v primerih osebnih stisk o tematikah, ki so povezane z vsebinami vzgoje otrok in mladostništva, partnerstva, osamljenostjo in depresijo. Osebne stiske in težave s katerimi se soočajo ljudje v sodobni družbi so iz leta v leto bolj zaznane in namen projekta je ravno v tem, da se zgradi t.i. MOST med tistimi, ki iščejo odgovore in rešitve ter tistimi, ki lahko omogočijo strokovne vsebine in prve oblike pomoči.

Pridruži se nam

skladMZZSEU sklad

Projekt sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.