• prijatelji
  • punce
  • družba
  • izključenost
povzeto po Andreji Poljanec

Punce v zgodnjih letih svojega življenja potrebujejo potrditev od drugih, zato jim je zelo pomembno, da se družijo z drugimi puncami, saj z njimi razvijajo prijetne vzajemne odnose ter občutke empatije. Kar jih žene v te odnose so njihove potrebe po pripadnosti, sprejetosti in povezanosti, ki so zelo močne.

Za punce je najhujša kazen izključitev iz skupine, saj se s tem punca, ki je izključena počuti manjvredno, izločeno in samo. V teh situacijah je pomembno, da na pomoč priskočijo starši ali drugi odrasli in sicer s sprejemajočimi odzivi na stiske, ki jih je vaša hčerka, učenka,… doživela ob izključitvi iz skupine ter, da ji date vedeti, da je vredu, da čuti to kar čuti. S tem se bodo naučile, da svojim občutkom in čutenjem lahko zaupajo in si izberejo družbo, ki jim ustreza.

Z možnostjo izbire punce razvijajo svojo edinstvenost, spoznavajo same sebe, postajajo bolj samozavestne ter pridobivajo zaupanje same vase. Velikokrat v življenju se bojo znašle v družbi v kateri jim kakšna punca ne bo všeč, vendar jim položite na srce, naj bodo tudi v takih primerih spoštljive ter naj se nikakor ne spuščajo na besedno žaljenje, kar se pogosto dogaja pri puncah, ko želijo izkazati nespoštovanje do druge. Žaljenje ne sodi v nobene odnose, niti dekliške, niti odrasle!

person

dr. Katarina KOMPAN ERZAR,univ. dipl. psih.

Imate vprašanje? Potrebujete več informacij ali pomoč?
Stopite v stik z nami.

Andreja Poljanec

dr. Andreja POLJANEC,univ. dipl. psih

Projekt MOST

Projekt MOST je namenjen vsem, ki iščejo kvalitetne strokovne vsebine in informacije ter pomoč v primerih osebnih stisk o tematikah, ki so povezane z vsebinami vzgoje otrok in mladostništva, partnerstva, osamljenostjo in depresijo. Osebne stiske in težave s katerimi se soočajo ljudje v sodobni družbi so iz leta v leto bolj zaznane in namen projekta je ravno v tem, da se zgradi t.i. MOST med tistimi, ki iščejo odgovore in rešitve ter tistimi, ki lahko omogočijo strokovne vsebine in prve oblike pomoči.

Pridruži se nam

skladMZZSEU sklad

Projekt sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.