• ločitev
  • starševstvo
  • otrok
povzeto po Andreji Poljanec

Do ločitev prihaja iz zelo raznolikih razlogov, v prevladujočih primerih gre za nasilje med partnerjema v katerikoli obliki (fizično, psihično, verbalno) oziroma zaradi zlorab, prav tako pa so pogost razlog za ločitev afere.

Zelo pomembno je kako ravnate po ločitvi, saj je to zelo travmatična izkušnja, za partnerja in za otroke! Starši morajo v primeru ločitve razmejiti med partnerskim odnosom in starševstvom. Nujno je, da partnerja svoj odnos na čustvenem nivoju zaključita, kar pomeni, da svoje težave rešita ter najdeta skupni jezik, saj morata kot starša do svojih otrok ohranjati zdrav odnos in si stati ob strani ter se podpirati za voljo svojih otrok! Otroci prav na začetku ločitve doživljajo nešteto močnih čustev, saj se znajdejo v strašni situaciji, ki je niso pričakovali, zato takrat potrebujejo podporo obeh staršev. Ob primernih letih je otrokom pametno razložiti zakaj se ločujete, saj otroci velikokrat pomislijo, da so za ločitev krivi oni sami, kar je grozna obtožba in lahko na njih vpliva še celo življenje.

Ne pozabite, da sta partnerja kljub ločitvi še vedno v odnosu in to preko svojih otrok, zato poskrbita, da je vajin odnos do otrok sočuten in spoštljiv.  Svojim otrokom vsak posebej nudite  varnost, ljubezen, toplino ter vse, kar jim pripada za zdrav razvoj. S tem boste poskrbeli, da bo ločitev čim manj boleča ali celo  travmatična izkušnja ter svojim otrokom naredili ogromno uslugo!

person

dr. Katarina KOMPAN ERZAR,univ. dipl. psih.

Imate vprašanje? Potrebujete več informacij ali pomoč?
Stopite v stik z nami.

Andreja Poljanec

dr. Andreja POLJANEC,univ. dipl. psih

Projekt MOST

Projekt MOST je namenjen vsem, ki iščejo kvalitetne strokovne vsebine in informacije ter pomoč v primerih osebnih stisk o tematikah, ki so povezane z vsebinami vzgoje otrok in mladostništva, partnerstva, osamljenostjo in depresijo. Osebne stiske in težave s katerimi se soočajo ljudje v sodobni družbi so iz leta v leto bolj zaznane in namen projekta je ravno v tem, da se zgradi t.i. MOST med tistimi, ki iščejo odgovore in rešitve ter tistimi, ki lahko omogočijo strokovne vsebine in prve oblike pomoči.

Pridruži se nam

skladMZZSEU sklad

Projekt sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.