• samostojnost
  • varno okolje
  • zaupanje
  • izražanje občutkov
povzeto po Andreji Poljanec

Veliko staršev svoje otroke dojema za samostojne v trenutkih, ko jih otrok ne potrebuje več pri igri, pri umiritvi svojih čustev, pri uspavanju ali pa ko se bo, brez joka, poslovil od njih na poti v vrtec. Starši, ki uveljavljajo takšno vzgojo, pogosto mislijo, da otrokom delajo uslugo, češ da ga pripravljajo na kasnejše zahtevne in stresne življenjske situacije.

Kar starši s tem počnejo, je prej krivica, kot usluga! Ko starši otroka puščajo, da se sam znajde v čustveno zahtevnih situacijah, ga pravzaprav odrivajo stran od sebe in s tem ne ustvarjajo varnega okolja, kjer bi otrok svoje stiske lahko izrazil in z njihovo pomočjo tudi rešil. Otrok z zgoraj omenjenim »samostojnim obnašanjem« je še vedno v stiski, le da o njej ne govori več. Lahko bi rekli, da je obupal nad tem, da se bo nanj nekdo sočutno odzval.

Samostojen otrok je otrok, ki lahko brez sramu in strahu izrazi svoje občutke, predvsem strahove, negotovost in upor ter ima starše, ki njegove stiske vzamejo resno in mu omogočijo varno okolje tudi za izražanje bolj neprijetnih občutkov. To jim daje neskončne možnosti raziskovanja in idej za nove izzive, ki jih bodo reševali z veseljem in ponosom, ne pa z občutkom dolžnosti in zagrenjenosti.

person

dr. Katarina KOMPAN ERZAR,univ. dipl. psih.

Imate vprašanje? Potrebujete več informacij ali pomoč?
Stopite v stik z nami.

Andreja Poljanec

dr. Andreja POLJANEC,univ. dipl. psih

Projekt MOST

Projekt MOST je namenjen vsem, ki iščejo kvalitetne strokovne vsebine in informacije ter pomoč v primerih osebnih stisk o tematikah, ki so povezane z vsebinami vzgoje otrok in mladostništva, partnerstva, osamljenostjo in depresijo. Osebne stiske in težave s katerimi se soočajo ljudje v sodobni družbi so iz leta v leto bolj zaznane in namen projekta je ravno v tem, da se zgradi t.i. MOST med tistimi, ki iščejo odgovore in rešitve ter tistimi, ki lahko omogočijo strokovne vsebine in prve oblike pomoči.

Pridruži se nam

skladMZZSEU sklad

Projekt sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.