povzeto po Andreji Poljanec

Prav zagotovo ni enostavno biti starš. Še posebej ne, v zimskih mesecih, ko je zgodaj tema in smo zato tudi več doma, odnosi pa postajajo prav poseben izziv za celo družino. Sploh mlajši otroci znajo biti zelo navihani in več kot jih je, bolj je pestra družinska dinamika. Zelo pomembno je, da smo starši kar se da umirjeni in znižamo zahteve po pridnosti nagajivih otrok, ki so polni energije. Če želimo, da nas otroci poslušajo in izpolnjujejo svoje obveznosti in dolžnosti je zelo pomembno ohraniti mirnost in umirjeno družinsko okolje.

Če se nas otroci bojijo oziroma se bojijo naših zahtev ali kazni, se v njih rojeva nemir, kar pa definitivno ni ugodno za otroški razvoj. Bolj ko bomo znižali pričakovanja po »uboganju brez debate«, hitreje in bolj spretno bomo lahko reševali napetosti med sabo in seveda tudi med njimi. Če otokom postavimo zelo veliko omejitev, včasih dosežemo kontra efekt. Namesto, da bi dosegli naša pričakovanja in želje otrok po pridnosti, dosežemo ravno nasprotno. Veliko bolj pomembno je, da smo z njimi v čustvenem stiku, smo sproščeni in se z njimi znamo igrati ter hecati, biti ustvarjalni, veseli in zadovoljni.

Prav zimski čas je lahko zelo naporen in težaven, prav tako za otroke kot za starše. Posebej lahko izpostavimo praznični čas v mesecu decembru. Takrat se še posebej lahko občuti otroška radost in želja po ljubezni v družini, saj je prazničen čas že od zmeraj zaznamovan kot čas, ki ga preživljamo v družinskem krogu, z ljudmi ki so nam najbližje. Tako tudi otroke obkroži prav posebno vzdušje prazničnih presenečenj in daril. Ker živimo v drugačnem svetu, kot so včasih, saj je vse bolj in lažje dostopno, so tu tudi praznična darila, ki jih prinesejo dobri možje. Veliko otrok preceni sposobnosti svojih staršev in seveda pričakujejo neuresničljive želje, ki morda ne morejo biti izpolnjene. Da bi svojo otroke, kar se da obvarovali pred razočaranjem je pomembno, da je v družini iskrenost. Zdravo se je pogovarjati o vseh otroških željah, skupaj z otroci lahko sanjarimo in se prepustimo svetu domišljije. Lahko gremo gledat lučke in uživati, ko smo skupaj, lahko opazujemo izložbe in občudujemo vse mogoče izdelke in sproti razvijamo ustvarjalnost, ko razmišljamo, kaj od tega bi morda lahko naredili sami, kaj od tega je potrebno, kaj pa je samo zanimivo za kratek čas, ni pa potrebno imeti.  Otrok ob skupnem sanjarjenju in idejah od nas prejema občutek, da ga prepoznamo v njegovih željah in potrebah, da nam pripada, da smo radi z njim in da lahko ima želje in ideje in je to nekaj dragocenega. To je tisto, kar najbolj potrebuje in tako se bo ob nas tudi najbolj umiril, saj bo sam sebe vesel. Vredno si je zapomniti, da je najlepši in najbolje izkoriščen čas tisti, ko je družina skupaj in uživa v neprecenljivih skupnih trenutkih. To zagotovo pusti najlepši pečat v otroški domišljiji.

person

dr. Katarina KOMPAN ERZAR,univ. dipl. psih.

Imate vprašanje? Potrebujete več informacij ali pomoč?
Stopite v stik z nami.

Andreja Poljanec

dr. Andreja POLJANEC,univ. dipl. psih

Projekt MOST

Projekt MOST je namenjen vsem, ki iščejo kvalitetne strokovne vsebine in informacije ter pomoč v primerih osebnih stisk o tematikah, ki so povezane z vsebinami vzgoje otrok in mladostništva, partnerstva, osamljenostjo in depresijo. Osebne stiske in težave s katerimi se soočajo ljudje v sodobni družbi so iz leta v leto bolj zaznane in namen projekta je ravno v tem, da se zgradi t.i. MOST med tistimi, ki iščejo odgovore in rešitve ter tistimi, ki lahko omogočijo strokovne vsebine in prve oblike pomoči.

Pridruži se nam

skladMZZSEU sklad

Projekt sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.