• starševstvo
  • nasilje
  • jeza
  • kaznovanje
  • čustveni stik
  • prikrivanje
  • laganje
povzeto po Andreji Poljanec

Večina staršev se sprašuje, kako vzgojiti navihane otroke v poštene, ljubeče in odgovorne odrasle. Najprej se je potrebno zavedati, da je nasilje vedno nedopustno, krivično in ne spada nikamor, v nobene odnose, niti odrasle niti starševske. Zmotno je prepričanje, da je problem nasilja v jezi. Jeza je funkcionalno in potrebno čustvo, vendar v primerih, ko je izražena na pravem mestu, v pravem času, na pravi način in ni prepletena z nasiljem.

Če se odrasel tega ne zaveda, lahko ob vzniku jeze v ospredje pride strah, da bo treba nekaj spremeniti in / ali sram, da ni dovolj dober. Odrasel odreagira nasilno zaradi strahu in sramu, saj se boji, da bi do slutene spremembe prišlo in da se bo porušilo trenutno ravnovesje. Jeza je v tem primeru izražena nefunkcionalno ter popolnoma neprimerno. Odrasli pogosto mislijo, da jih je razjezil otrok s svojo neposlušnostjo, napakami in da si je zato zaslužil kazen oziroma nasilje. To je v starševstvu pogost problem, ki se ga starši običajno ne zavedajo (Poljanec, 2015).

Otroci se iz kazni ne morejo nič pametnega naučiti, saj ta prekine čustveni stik z otrokom. Prek kaznovanja se otroci naučijo izmikanja, prikrivanja in laganja. Velika verjetnost je tudi, da določenega dejanja ne bodo več ponavljali, ker se bodo bali, da bi jih starši odkrili in kaznovali, vendar pa ne bodo mogli razumeti globine problema in se iz spodrsljaja nekaj pametnega naučiti za nadaljnje življenje. Jasno je, da moramo otroka ob neprimernem vedenju ustaviti ali preusmeriti, vendar pa je nujno, da mu razložimo naše početje, mu povemo, zakaj smo ustavili njegovo vedenje ter ga skušamo začutiti ter pomiriti. Ko otroka kaznujemo, mu odvzamemo priložnost povezovanja svojih občutkov z razumevanjem lastnih napak, saj je otrok, ki je kaznovan, osramočen in ima občutek, da je nevreden in nesprejemljiv. Prav zaradi občutkov sramu in nevrednosti, se iz izkušnje ne bo mogel naučiti ničesar novega o sebi in svetu. Otrok bo bolečino potlačil, nevrednost pa ponotranjil.

person

dr. Katarina KOMPAN ERZAR,univ. dipl. psih.

Imate vprašanje? Potrebujete več informacij ali pomoč?
Stopite v stik z nami.

Andreja Poljanec

dr. Andreja POLJANEC,univ. dipl. psih

Projekt MOST

Projekt MOST je namenjen vsem, ki iščejo kvalitetne strokovne vsebine in informacije ter pomoč v primerih osebnih stisk o tematikah, ki so povezane z vsebinami vzgoje otrok in mladostništva, partnerstva, osamljenostjo in depresijo. Osebne stiske in težave s katerimi se soočajo ljudje v sodobni družbi so iz leta v leto bolj zaznane in namen projekta je ravno v tem, da se zgradi t.i. MOST med tistimi, ki iščejo odgovore in rešitve ter tistimi, ki lahko omogočijo strokovne vsebine in prve oblike pomoči.

Pridruži se nam

skladMZZSEU sklad

Projekt sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.