• čustveni stik
  • vzgoja
  • čutenje
  • otrok
  • vedenje
povzeto po Andreji Poljanec

Starši se pogosto sprašujejo, kakšna vzgoja otrok je pravilna. Kako naj ravnamo z otrokom, da bo zanj kar najbolje?

Otrok, ki se lahko zanese na svoje starše, je otrok, ki čuti, da ga starši poznajo in razumejo tudi takrat, ko sam sebe ne razume. Stik s svojim otrokom pomeni, da so starši tisti, ki znajo »prevesti« otrokovo sitnobo in nezadovoljstvo v jezik, ki ga bodo razumeli. Samo starši, ki so sposobni svojega otroka čutiti ali ga hočejo čutiti in stalno iščejo pot do njega prek ozaveščanja svojih notranjih stanj, bodo sposobni »prevajanja« otrokovega vedenja. Tako bodo lažje v otrokovem obnašanju prepoznali za kaj gre (utrujenost, lakoto, naveličanost, strah, ...).

Starši se morajo zavedati, da otroci nikoli ne »izsiljujejo« zato, da bi izzivali starše ali jim nagajali. Nikoli ne sitnarijo brez potrebe. V otroku se odvija močan in globok čustveni proces, medtem ko imajo starši ob njih podobne občutke ali misli. Otrok svojih močnih čustvenih procesov ne zna izraziti z besedami, ki bi vso to kompleksnost opisale, zato ga izraža z vedenjem. Takrat otroci od staršev potrebujejo več, kot so dobili.

Pri vzgoji ne gre za pravila, temveč za neprestano iskanje čustvenega stika z otrokom. Pri senzitivnem starševstvu bodo starši vedno vsaj približno razumeli otrokovo vedenje ali se vsaj trudili razumeti. Prek nenehnega iskanja čustvenega stika z otrokom, želje čutiti otrokova čutenja, ga bodo starši lahko varno in vedno bolj suvereno ter zadovoljno vodili v svet. V tem svetu se bo tudi otrok lahko suvereno znašel in polno živel.

person

dr. Katarina KOMPAN ERZAR,univ. dipl. psih.

Imate vprašanje? Potrebujete več informacij ali pomoč?
Stopite v stik z nami.

Andreja Poljanec

dr. Andreja POLJANEC,univ. dipl. psih

Projekt MOST

Projekt MOST je namenjen vsem, ki iščejo kvalitetne strokovne vsebine in informacije ter pomoč v primerih osebnih stisk o tematikah, ki so povezane z vsebinami vzgoje otrok in mladostništva, partnerstva, osamljenostjo in depresijo. Osebne stiske in težave s katerimi se soočajo ljudje v sodobni družbi so iz leta v leto bolj zaznane in namen projekta je ravno v tem, da se zgradi t.i. MOST med tistimi, ki iščejo odgovore in rešitve ter tistimi, ki lahko omogočijo strokovne vsebine in prve oblike pomoči.

Pridruži se nam

skladMZZSEU sklad

Projekt sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.